Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”

Vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor, va duce la falimentarea României”
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/08/2022, 16:30
Actualizat: 26/08/2022, 16:32

Partidul Mișcarea Populară (PMP) susține, prin vocea vicepreședintelui Gheorghe Ialomițianu, că – fără o supraimpozitare a profiturilor companiilor – compensarea facturilor va duce la falimentarea României.

PMP atrage atenția coaliției PNL-PSD-UDMR, prin intermediul unui comunicat, că dacă va aplica în continuare compensarea de la bugetul de stat, așa cum este prevăzută în OUG nr. 27/ 2022, există riscul ca România să intre în colaps financiar.

Compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale fără supraimpozitarea profiturilor exagerate va duce la falimentarea bugetului de stat, se mai afirmă în comunicat.

„Pentru a evita această situație ar fi bine ca actuala guvernare să se inspire din experiența unor state din Uniunea Europeană: de exemplu, în Spania s-au redus accizele și TVA-ul pentru micșorarea prețurilor la gazele naturale și energie electrică concomitent cu supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de firmele care livrează aceste bunuri. Această măsură va avea ca efect temperarea creșterii prețurilor dar și compensarea reducerii veniturilor din accize și TVA, dacă firmele doresc să își mărească profiturile din reducerea de taxe”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe.

PMP mai arată că aceeași metodă ar trebui aplicată și în România, deoarece, la acest moment, prin simpla compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale este lăsată o libertate foarte mare firmelor din acest domeniu pentru a obține profituri care nu au o justificare economică.

De exemplu, susține formațiunea politică, nici ANRE și nici Ministerul Energiei nu pot estima impactul bugetar al măsurilor de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„În spațiul public se vehiculează că suma necesară pentru compensare ar fi cuprinsă între 16 și 40 miliarde lei iar în acelaşi timp un reprezentant ANRE a declarat că este foarte greu să se stabilească impactul bugetar la măsura de compensare a prețurilor. Este foarte greu de estimat impactul bugetar al acestei măsuri, după cum este reglementată astăzi compensarea dintre prețul mediu de achiziție și prețul plafonat. Cel mai probabil, suma necesară pentru compensarea prețurilor de la bugetul de stat se va cunoaște numai în momentul decontării facturilor furnizorilor. Mai mult, nu este niciun interes al furnizorilor de a negocia prețurile de achiziție deoarece diferențele de preț sunt recuperate de la bugetul de stat. Tot în spațiul public au apărut informații că firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale au obținut în primul semestru din 2022 profituri de 3-4 ori mai mari față de anul precedent, fără să facă investiții cu impact major pentru creșterea producției. Toate acestea, în timp ce, din datele furnizate de INS rezultă că producția de energie electrică și gaze naturale s-a redus față de anul precedent. Acest lucru este confirmat și de Ministerul de Finanțe care în urma rectificării bugetare a redus estimările privind încasarea din accize cu aproximativ 2 miliarde de lei”, a completat Gheorghe Ialomiţianu.

PMP susține supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de către firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, în vederea temperării creșterii prețurilor sau asigurarea de resurse bugetare pentru a compensa această majorare fără a pune în pericol bugetul de stat.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor